Вход

Забравих си паролата!

Latest topics
Кой е онлайн?
Общо онлайн са 12 потребители: 6 Регистрирани, 0 Скрити и 6 Гости :: 2 Bots

-mattias;, Helios;, henry devlin., Luciana Ko'uen, Nichel Thorson, Zephyros.

[ View the whole list ]


Най-много потребители онлайн: 59, на Пон Дек 17, 2018 7:10 am
Гръцки полубогове
Cabin #1 (Zeus) - 5/5
Cabin #2 (Hera) - 0/0
Cabin #3 (Poseidon) - 5/5
Cabin #4 (Demeter) - 3/11
Cabin #5 (Ares) - 6/11
Cabin #6 (Athena) - 11/11
Cabin #7 (Apollo) - 10/11
Cabin #8 (Artemis) - 7/16
Cabin #9 (Hephaestus) - 5/11
Cabin #10 (Aphrodite) - 7/11
Cabin #11 (Hermes) - 7/11
Cabin #12 (Dionysus) - 5/11
Cabin #13 (Hades) - 5/5
Cabin #14 (Iris) - 4/11
Cabin #15 (Hypnos) - 6/11
Cabin #16 (Nemesis) - 3/11
Cabin #17 (Nike) - 3/11
Cabin #18 (Hebe) - 3/11
Cabin #19 (Tyche) - 3/11
Cabin #20 (Hecate) - 11/11
Cabin #21 (Persephone) - 5/11
Cabin #22 (Thanatos) - 6/11
Cabin #23 (Eris) - 5/11
Cabin #24 (Eros) - 7/11
Cabin #25 (Psyche) - 4/11
Cabin #26 (Phobos) - 5/11
Cabin #27 (Deimos) - 6/11
Cabin #28 (Enyo) - 6/11
Cabin #29 (Boreas) - 3/11
Cabin #30 (Zephyros) - 2/11
Cabin #31 (Notus) - 3/11
Cabin #32 (Eurus) - 3/11
Cabin #33 (Khione) - 10/11
Cabin #34 (Morpheus) - 5/11
Cabin #35 (Triton) - 7/11
Cabin #36 (Harmonia) - 2/11
Cabin #37 (Anteros) - 5/11

The Muses

Go down

The Muses

Писане by dionysus; on Пет Мар 23, 2018 9:42 pm

Daughters of Zeus and Mnemosyne

wanted:
Calliope
FC: Belcalis Almanzar, a.k.a. Cardi B

Muse of Epic poetry

Калиопа е музата на епоса и най-голямата от деветте музи. Името й значи "сладкозвучна". Също така е богиня на красноречието, даряваща с това качество крале и принцове.

Носи дъсчица за писане, тромпет и тиара от лаврови листа. Един от най-известните автори от Древността, Омир, възпява Калиопа за помощта й в творбите му "Илиада" и "Одисея" със слова в началото на всяка една от тях: "Музо, запей ми за този герой многоопитен, който странствува дълго, откакто порути свещената Троя, много поселища хорски видя и позна обичаи." и "Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев, който донесе безбройни беди на войските ахейски, прати в подземното царство душите на много герои, тях пък самите предаде за плячка на стръвните псета, пир за грабливите птици." Омир винаги набляга на това, че именно Музата му е дала умението да напише тези величествени истории.

Калиопа е майка на бардът Орфей и именитият музикант Лин от цар Еагър. Когато Орфей загинал, разкъсан от менадите на Дионис, край бреговете на река Хеброс (Марица), частите от тялото му били отнесени от вълните и изхвърлени на брега на остров Лесбос, където били погребани, докато майка му успяла лично да спаси главата му от вълните и лично да я занесе на острова.

Когато богините Афродита и Персефона се скарали за неземно красивия Адонис и потърсили решение в очите на Зевс, той назначил Калиопа като съдия на спора. Музата отсъдила, че всяка от богините ще притежава Адонис за една половина от годината. Но бясна от това, че не е получила онова, което според нея й се полагало по право, Афродита всяла любовна лудост в тракийските жени и менадите така, че всяка да потърси Орфей, искайки го само за себе си. Така синът на Музата бил разкъсан на парчета, които били хвърлени в реката и отнесени до Лесбос. Лирата му след това била поставена сред звездите от Музите.wanted:
Clio
FC: Lupita Nyong'o

Muse of History

Клио е музата на Историята и втора от деветте музи. Името й означава "правя известен".

Винаги носи свитък или книга и лавров венец. Тя е музата, която е представила финикийската азбука на гърците, а историците винаги се обръщали към нея, за да се уверят, че записват правилно историята. По отношение писането Клио е много близка със сестра си Калиопа - и двете обожават поезията и споделят страстта към творческото писане.

Клио била тази, която смъмрила Афродита за увлечението й към Адонис. Помислила, че любовта й към младежа е напълно неразумна, защото е резултат от стрелата на Ерос. Музата направила грешката да каже на богинята това, напомняйки й че е безсмъртното олицетворение на Любовта и Красотата и че не бива да пада на подобно ниво и да се боричка за вниманието и обожанието на един мъж. Но, разбира се, обидена от дръзката забележка на музата, богинята направила така, че Клио да се влюби в царя на Пирея - Пир, син на Македон. От него родила неземно красивия Хиацинт, в когото се влюбили Аполон и Зефир подобно на конкурентната любов на Афродита и Персефона спрямо Адонис. Когато веднъж Аполон обучавал младия си любим да хвърля диск, в ревнивата си ярост Зефир насочил диска обратно, право към главата на Хиацинт и го убил. От кръвта му Аполон дал живот на цветето зюмбюл.taken:
Euterpe
FC: Katy Perry

Muse of Music, Song, and Lyric Poetry

Евтерпа е музата на Музиката, Песните и Лириката и трета от деветте музи. Името й означава "увеселяваща".

Носи популярната двойна флейта - авлос - с която си служили овчарите и фермерите в Древна Гърция. Често е използвана и по време на спортни събития. Също така е един от инструментите използвани по време на фестивалите на Дионис, богът на виното, които можели да станат доста... диви. От друга страна висшата класа от атиняни се мръщела на инструмента, асоциирайки го със скандалните Дионисиеви празници, които не одобрявали. Те предпочитали арфата, която според тях била изпълнена с много повече достойнство и за разлика от нея, всеки можел да се научи да свири на простата двойна флейта. Въпреки това Евтерпа, като муза на музиката, се уверявала абсолютно всеки, който обичал музиката, да се вдъхновява постоянно и да следва страстта си към благозвучния клон на творчеството. Обожавана от всички музиканти и любители на мелодиите, които можели да обърнат гръб на двойната флейта, но не и на самата Муза.

Евтерпа родила на речния бог и тогавашен крал на Тракия Стримон (Струма), син на Океан и Тетида, момче на име Рез. Рез бил легендарен тракийски владетел на едоните, обитавали по двата бряга на река Струма, в района на златоносната планина Пангей (Кушница). В развоя на Троянската война Рез бил покосен от Диомед.taken:
Erato
FC: Camila Cabello

Muse of Love poetry

Ерато е музата на любовната поезия и четвърта от деветте музи. Името й значи "обичана" и "желана".

Носи венец от мирта и рози, държи лира или малка китара. Не е тайна, че Ерато е любимата муза на много поети. Именно към нея се обръщали, когато имали нужда от помощ, за да възпеят горещите си и страстни чувства към някоя възлюбена. Помагала на мъж на име Алкей от остров Лесбос, който бил забъркан в политическите драми, но въпреки всичко останал запомнен най-вече за жаждата си към писането и възпяването на любовни поеми. Страстта му към любовта и виното била несломима. Често носи и златна стрела, напомняща на "ерос" - чувството, което Ерато вдъхновява у всички. Ето защо понякога е и в компанията на Ерос, богът на еротичното привличане и любов. И въпреки че всички музи са красиви, Ерато е една от онези, които се държат надменно именно поради този факт.

Баща й Зевс дал ръката й на Малос, едноименният лорд от Малея, в свещен съюз. На двойката се родила дъщеря на име Клеофема, която се омъжила за Флегий, местен от епидавърските земи. От Флегий родила красива дъщеря, която станала позната като Коронис - девойката, в която се влюбил златокосия Аполон, а от любовта им се родил полубогът Асклепий, а по-късно и бог на медицината.wanted:
Melpomene
FC: Florence Welch

Muse of Tragedy

Мелпомена е музата на Трагедията и петата от деветте Музи. Името й означава "певец/певица".

Носи венец от лозови листа или от листа на кипарис и мантия, с трагическа маска в едната ръка или меч или тояга в другата - символ на неизбежното наказание за човек, нарушил волята на боговете. Кипарисите са също символ на скръбта. Такива дървета са засаждани близо до гробища и гробници, за да отблъскват злите духове. Някои ковчези също са изработени от кипарис. Трагедиите вдъхновени от Мелпомена са били често изпълнявани по време на Дионисиевите фестивали от бардове и сатири.

В музата веднъж се влюбил речният бог Ахелой - най-възрастният син на Океан и Тетия, владетел е на едноименната река в Гърция, която е и най-значимата и пълноводна река, вливаща се в Йонийско море. Ахелой е и господар на всички други речни божества. От него Мелпомена дала живот на всеизвестните Сирени - полужени-полуптици добри приятелки на Персефона, които със своите песни примамвали минаващите на близо кораби към скалите, където те се разбивали, а моряците намирали смъртта си. Гласовете им можели да бъдат заглушени единствено от лирата на Орфей.taken:
Polyhymnia
FC: Amy Lee

Muse of Hymns

Полихимния е музата на свещените химни, а също и на геометрията и агрикултурата, шеста от деветте музи. Името й означава "един от много химни".

Уравновесена и красива е музата Полихимния, често наричана и музата на медитацията, носеща фееричен воал. Много смъртни, търсещи насока в това да направят съществена промяна в обществото са се обръщали към нея. Винаги би помогнала на хората да открият своята истина и да разберат значението на живота, да се докоснат до собствената си религиозна страна. Онези желаещи да се развият в сферите на геометрията и агрикултурата също се обръщали към нея.

Овидий веднъж помолил музите да му разкрият значението, първоизточника зад името на месец Май. Богините в началото отказали. Но вследствие първа от тях продумала Полихимния, докато останалите мълчали, а мислите им се вливали право в нея. "След Хаоса, веднага щом трите елемента били подарени на света и цялото сътворение се разделило на много и нови видове..." запяла тя историята за сътворението, обяснявайки как месец Май е кръстен след богиня на име Майеста.

По време на сватбата на Кадъм и Хармония, всички помнят красивия танц на Полихимния и как грациозните движения изпълнени с нежност и играта на светлите й очи били шедьовър - мълчание изпълнено със смисъл.wanted:
Terpsichore
FC: Sofia Boutella

Muse of Dance

Терпсихора е музата на танците и седма от деветте музи. Името й означава "наслаждаваща се на танците".

Носи лавров венец, украсен с бръшлянови листа и лира, често в компанията на Дионис. Усъвършенстването и пълното усвояване на танцовото изкуство били от крайна важност в обществото на Древна Гърция. Като главно правило мъжете и жените нямали никакво право да танцуват заедно. Вместо това танцували в кръгове - мъжете създавали един, а жените танцували в друг. Заможните семейства често наемали частни инструктори, които да научат децата им, дори новобранците във войските са се учили да танцуват. Платон неведнъж пояснява, че всеки, който не усвоявал изкуството на танците, бил необразован.

И тъй като танцуването било голяма част от живота на древните гърци, не е тайна колко обичана и популярна била сред тях Терпсихора. Музата често се въплъщавала в красива и кръшна девойка, включвайки е във веселията на местните. А самото й присъствие придавало на атмосферата онази сладникава и опияняваща нотка на желанието. Още и още... танци, от които противно на очакванията хората не се измаряха, а напротив - кръвта им кипваше наново с всяка следваща мелодия.wanted:
Thalia
FC: Rebel Wilson

Muse of Comedy

Талия е музата на комедията и осма от деветте музи. Името й означава "лъчезарна", "процъфтяваща".

Подобно на Мелпомена, Талия също носи маска, но нейната вместо трагична е комична. Често носи красив венец от бръшлян. В миналото, както и сега, комедиите са били крайно популярни и обичани както от висшите класи, така и от простолюдието. Поради фактът, че в древността само мъжете имали право да играят различни роли в театрални постановки и пиеси, маските и гримовете били от жизнена важност. Бръшлянът от друга страна символизирал любов и приятелство, както и щастието на живота.

Музата Талия и до ден днешен е обичана и боготворена. Вдъхновяваща нови и нови творби под формата на комедийни предавания, телевизионни шоута, ситкоми, постановки и скечове по целия свят. Като всяка от сестрите си все още живее чрез творците в своята сфера. Нерядко пряко сред тях под една или друга форма, Талия внимателно и умело насочва онази забавна частица, онзи малък ключ в съзнанието на всеки, който да го освободи поне за малко от мрака на сивото ежедневие, да го разсмее, да го подтикне към нещо лековито и забавно.wanted:
Urania
FC: Ella O'Connor, a.k.a. Lorde

Muse of Astronomy

Урания е музата на астрономията и деветата, най-млада муза. Името й означава "небесна".

Музата носи звездна корона в гъстите си къдрици, до нея винаги има глобус, а понякога и компас. Урания е олицетворение на онази загадъчна, мистична част от живота. Господарка на звездоброенето и интерпретирането на съзвездия, ориентирането по тях, както и предсказването на бъдещето използвайки именно астрономията. За разчитането на наталните карти, всички се обръщали към нея. Музата е ценна и за сферата на философията и въпросите засягащи духовността.

Почитана е от много моряци, помагайки им да се ориентират по звездите в открито море, често явяваща се в сънищата им и даряваща ги със знания чрез нежна целувка. Всички учени в каквато и сфера също намират вдъхновение у вечно младата муза, търсейки отговори в името й. Не малко откриватели и нобелови лауреати са били докосвани от дарбата на Урания през вековете и епохите. Но само поетите и музикантите са възпели своята благодарност както към нея, така и към сестрите си в своите творби и в своя успех.

avatar
dionysus;
Olympian god
Olympian god

Брой мнения : 6121
Join date : 13.01.2016

Вижте профила на потребителя http://heroes-of-olympus.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите